Over Dinie

Schrijfster en illustratrice Dinie van der Velde (1978) heeft een passie voor verhalen. Door onze verhalen te delen, ontstaat verbinding en ontdekken we dat we vaak meer op elkaar lijken dan we dachten. Zo kunnen we samen de wereld een beetje liever maken. De basis voor haar werk vindt ze in de wereld om zich heen, zoals haar opgroeiende kinderen en de natuur. Dat hoeft allemaal niet zo groots en meeslepend te zijn. Juist de kleine dingen hebben zoveel schoonheid in zich. Ze verwondert zich over alles wat ze ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Zo heeft alles voor Dinie een vonkje tot een verhaal.

 

Autodidact

Als kind hing ze aan de lippen van de meester als hij verhalen vertelde. Ook maakte ze haar eigen verhalen door te schrijven, te tekenen en eindeloos veel toneelstukjes tussen de schuifdeuren op te voeren. Omdat Dinie wilde schrijven, vertrok ze na de middelbare school naar Zwolle om Journalistiek te studeren. Maar Dinie wilde méér betekenen voor de samenleving en werkte daarom vijftien jaar in de schuldhulpverlening en later als aanjager voor de aanpak van laaggeletterdheid bij de bibliotheek. Ondertussen bleef ze schrijven en tekenen en ontwikkelde ze zich autodidact. Ook ging ze in de leer bij diverse kunstenaars en volgde teken- en illustratielessen aan onder andere Kunstacademie Friesland.

 

Pixi Award

Met drie kleurrijke illustraties voor een verhaal over een Bange Leeuw en een Dappere Haas werd Dinie op 10 januari 2022 één van de tien finalisten van de Pixi Illustratie Award van Uitgeverij de Vier Windstreken. Haar werk werd, samen met het werk van de andere finalisten, geëxposeerd in Bibliotheek Leidschenveen in Den Haag.


"A lovely combination of techniques that makes you look twice. It's very brave (and worked out well) to use unusual colours, like green for a hare." 

Juryrapport Pixi Illustratie Award


Exposities enzo

2023 Proef de Kunst Terherne

2023 expositie Kunstroute Zuiderburen/Hempens-Teerns

2023 ART Leeuwarden

2022 expositie Kunstroute Zuiderburen/Hempens-Teerns

2022 expositie Bibliotheek Leidschenveen Den Haag

2022 finalist Pixi Illustratie Award Uitgeverij de Vier Windstreken